marți, 18 decembrie 2012

Din proverbe

E o vorba in engleza, cica don't judge a book by its covers. Acuma, hai sa facem un experiment. Inchide o secunda ochii, gandeste-te la toti dusmanii tai si la ce le-ai face daca i-ai prinde. Gata? Acum, gandeste-te cam cati ani de puscarie ai merita pentru asta. Daca nu stii legislatia, te ajut eu. Bun, acum, ca ne-am lamurit ca suntem toti niste potentiali criminali, sa ne uitam un pic in jur: da, marea noastra majoritate citeste sau scrie textul asta de pe un calculator si un telefon, de pe acasa sau de pe la serviciu. Cu exceptia bloggerului Adrian Nastase.

Cam asta-i diferenta dintre ce credem si ce facem. In acelasi timp, daca stai sa te gandesti, totul devine si mai pervers. Tu, potential delincvent, stai de multe ori si-i tratezi p-aia din jurul tau ca pe niste potentiali criminali, pazindu-te, ferindu-te, fiind tot timpul atent la ei, ca stii tu de ce sunt in stare. Pai, e corect? Pai, nu e corect. Pana n-o comiti, ar trebui sa fii tratat non-stop ca un nevinovat. Da' ia intrebati voi un tigan pe strada cam cat de nevinovat e el considerat de catre cei din jur in viata lui, asa, in general, si de cate ori pe zi.

A mai fost un tip care, daca ar fi ramas la ocupatia lui de baza, pictura, ar fi murit de foame artist neinteles printr-un colt de Europa. La un moment dat, a scris si o carte. Nimic deosebit nici pana aici, mai sunt o gramada de pictori netalentati care scriu carti si primul exemplu care-mi vine in minte e Octavian Paler. Numai ca tipul de mai devreme, unu Schicklgruber, neluat in serios de nimeni, desi el spusese cu subiect si predicat ce vrea s faca, a inceput, la un moment dat, sa puna in aplicare cartea lui, care se numea simplu - Mein Kampf. Cine-a mai fost pe la scoala stie ce s-a intamplat mai departe.

Acuma, nici nu mai stii. Judeci un om dupa ce crezi tu despre el c-a facut pana atunci sau dupa ce crezi tu ca-i in stare sa faca? Parerea mea: din pacate pentru multa lume care gandeste cam cum am scris eu in propozitia trecuta, ambele intrebari sunt gresite. Singurul lucru dupa care poti judeca un om sunt dovezile palpabile despre ce-a facut pana-n momentul cand il judeci. Da, meci pierdut, cat ne place de mult sa facem pe dumnezeu si sa credem ca stim ce urmeaza, e aproape imposibil sa ghicesti viitorul cuiva cu mintea ta. Dar fiti siguri ca multi dintre aia care vor sa faca rau (nu voi, desigur) la un moment dat vor incerca.

Niciun comentariu: